Siirry suoraan sisältöön

Mattojen pesu

Mattojen pesu oli ennen joka kesäinen, perheen yhteinen tai ainakin naisten tapahtuma. Se hoidettiin aurinkoisella kelillä laiturilla mattoja harjaten ja järvessä puhtaaksi huuhdellen. Tähän tuli kuitenkin muutos, kun päätettiin ettei järvi ole enää soveltuva paikka pesemiseen lähinnä pesuaine jäämien vuoksi ja oli siirryttävä suorittamaan pesu muihin maisemiin. Jotkut hurauttavat mattojaan painepesurin avulla puhtaaksi, mutta se voi olla matolle melko kuluttava keino.

Pölynimurilla mattoa puhtaaksi.

Kuinka onnistuu mattojen pesu painepesuria käyttäen?

Nopea keino saavuttaa tuloksia on mattojen pesu painepesurilla. Siinä tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä painepesurin voima saattaa rikkoa maton rakenteen ja saada kuidut kulumaan nopeammin. Teho tulee laskea matalalle ja maton kestävyyttä kokeilla ensin vain pienelle alueelle. Kaikille matoille se ei sovi ollenkaan kuten ei vesipesu muutenkaan. Esimerkiksi villamatot kannattaa suosiolla viedä ammattilaisen hoidettavaksi.

Pesupaikka tulisi valita niin, että vesi valuu joko viemäriin tai imeytyy suoraan maahan. Maa auttaa veden suodattamisessa, jolloin fosfaatit, lika eivätkä bakteerit valu vesistöihin. Myös pesuaineen valinnalla on merkitystä ympäristö ystävällisyyden kannalta. Mattokin arvostaa, kun pesuaine on hieman hellempää eikä liian voimakasta. Kirkasvärinen matto saattaa päästää liian kovassa pesussa väriä ja ne voivat levitä keskenään.

Mattojen pesu painepesurilla vai käsin?

Kun painepesuria ei ole käytössä, sujuu mattojen pesu myös perinteisesti käsin. Avuksi kannattaa ottaa pitkävartinen harja, jos ei halua mennä kontillaan maton päällä käsiharjan kanssa. Ennen pesua matto kannattaa imuroida ja tampata hyvin ja sitten vasta kastella se. Kaikista helpointa on, jos löytää riittävän suuren tasaisen alueen, johon maton voi levittää kokonaan. Jotkut tekevät esimerkiksi omalla pihalleen kuormalavoista sopivan tason, jossa pesun voi suorittaa.

Keliä kannattaa vilkaista ennen aloittamista, jotta mattojen pesu ei osu sade säälle. Niiden kuivuminen vie pitkän aikaa ja kostea sää pidentää aikaa entisestään. Itse harjaaminen kannattaa tehdä kuteiden suuntaisesti ja räsymatot on hyvä pestä molemmin puolin. Pesuaineen voi antaa hetken vaikuttaa märällä matolla, ennen kuin tartutaan harjaan. Lika irtoaa silloin hieman tehokkaammin.

Matot voi myös pesettää pesulassa

Jos omat rahkeet eivät riitä pesemään itse mattoja, on myös palveluita tähänkin. Jos autolaina on hoidettuna ja varallisuus antaa myöten, voi se ollakin kaikista paras ratkaisu. Pesulassa ammattilainen tietää, kuinka matto pestään niin että sen kunto ei kärsi. Hänellä on myös juuri sopivat tilat sitä varten ja voit vain hakea mattosi takaisin kuivina ja puhtaina. Sillä aikaa voi suorittaa vaikka kotona lattioiden pesua ja on mukava tuoda puhtaat matot takaisin.

Useat kaupungit tarjoavat myös erillisiä maton pesu paikkoja, joissa löytyy mankeli avuksi ylimääräisen veden pois puristamiseen. Yleensä tällaisilla paikoilla vain käydään pesemässä matto ja viedään se sitten mukana kotiin kuivumaan. Silloin on pidettävä huolta, ettei auto kastu valuvasta vedestä.

Mattojen pesu sujuu tekstiilipesurillakin

Nykyään löytyy myös erittäin näppäriä laitteita pesemiseen, jolloin mattoja ei tarvitse edes kantaa ulos. Tekstiilipesurin voi ostaa omaksi tai vuokrata tietyksi ajaksi käyttöönsä. Pesumerkinnät kannattaa aina tarkistaa ennen kuin ryhtyy pesemään, ettei tule tehneeksi vahinkoa maton materiaalille. Jos tekstiilipesurin vuokraa käyttöönsä, kannattaa samalla kertaa pestä myös sohvat, jotta saa laitteesta täyden ilon irti.

Jos matto on pieni, voi se mahtua myös isoon paljuun likoamaan ennen pesua. Tällöin voi päästä jälleen hieman helpommalla ja vähemmällä hankaamisella. Huuhteluun on syytä paneutua huolellisesti, jotta mattoon ei jää pesuainejäämiä.

Mattojen pesu kannattaa suorittaa vuosittain, vaikka näkyvää likaa ei olisikaan. Varsinkin talouksissa, joissa pienet lapset kulkevat lattian tasolla, on asiaan hyvä kiinnittää huomiota. Puhtaat matot myös tuovat raikkaan tunnelman koko asuntoon ja tuntuu kuin valoakin olisi taas hieman enemmän. Puhdas koti saa hymyn huulille ja paras hetki on, kun voi huokaista, että nyt se on tältäkin vuodelta tehty.