Siirry suoraan sisältöön

Parhaita sisustusideoita seinälle

Sisuustusideoita seinälle

Sisustus on kieltämättä mielenkiintoista puuhaa ja joskus tuntuu, että ideoita on niin rajattomasti, ettei kaikkea voi edes toteuttaa. Vaikka seinäpinta-alaa olisikin reilusti, on aina muistettava hyvä maku ja se, että koko seinäpintaa ei kannata täyttää. Lisäksi seinälle laitettavat koristeet on saatava toimimaan keskenään eikä kaikkea mahdollista tarvitse seinällä laittaa. Parhaita sisustusideoita seinälle on paljon, mutta mitä kaikkea voi kuvitella seinälle laittavansa?

Onko seinien sisustus vaikeaa?

Kaikkihan lähtee liikkeelle siitä, millaiset materiaalit seinässä on. Ovatko ne maalattu, paneloitu, tapetoitu vai millainen pinta niissä on? Joskus lämmin puinen seinä ei oikeastaan vaadi paljon mitään vaan se näyttää hyvältä jo yksinään. Joskus myös tapetilla saa luotua tyylikkäitä efektejä eikä silloinkaan tarvitse mitään erityisiä koristeita tai muutakaan. Vähän seinien materiaaleista riippuen toisinaan tyhjät seinät luovat niin kolkon vaikutelman, että jotkin koristeet tuovat pehmeyttä ja kodikkuutta.

Jos ei oikein osaa päättää, mitä seinille laittaisi, on yksi vaihtoehto laittaa jonkinlainen avohylly, jolle saa laitettua erilaisia esineitä. Niitä puolestaan pystyy vaihtamaan sitä mukaa, kun vanhat kyllästyttävät ja haluaa uutta väriskaalaa huoneeseen. Se, että seinillä on jotakin, saattaa huomattavasti parantaa tilan akustiikkaa ja viedä tarpeettoman kaikumisen pois. Toisaalta taas liian täyteläiset ja eri elementeillä sisustetut seinä saavat huoneen näyttämään täyteen ahdetulla. Se vie viihtymiseltä pohjan pois.

Taulut tai valokuvat ovat sisustusideoita seinälle

Tauluja tai valokuvia on hyvinkin helppo asetella seinille ja niillä usein sisustusta tehdäänkin. Tosin niiden kanssa on vaara, että niitä tulee laitettua liikaa. Tauluista tai kuvista, hiukan koosta riippuen, voi tehdä jonkinlaisen muodostelman, jolloin se näyttää katsojan silmään huomattavasti paremmalta kuin suunnittelematon sisustaminen. Näiden osalta pätee myös se, että mieluummin niukasti kuin pursuen.

Jos tauluja tai valokuvia on kehystettynä paljon, niitä voi vaihdella myös kausittain, jolloin sisustukseen saa helposti vaihtelua ja tuntuu kuin huone olisi jälleen uusi. Seinään on myös helppo rajata jonkinlainen alue, johon taulut tai valokuvat sijoittaa, jolloin se näyttää huomattavasti paremmalta sekä saattaa olla huoneessa se kohta, johon katse ensimmäisenä kohdistuu. Myös kohdevalaistuksella voi vielä lisätä seinän koristeellisia elementtejä.

Seinävaatteet tulossa vai menossa?

Seinävaatteet eli erilaiset ryijyt ja muut tekstiilit olivat jo vähän aikaa pois muodista, mutta ovat tekemässä jälleen paluuta entistä modernimpana. Niiden avulla huoneen akustiikka muuttuu huomattavasti paremmaksi ja tila saa ihan uudenlaista lämpöä. Seinän koosta riippuen pitää olla tarkkana, ettei myöskään seinävaatteella ylisisusta tilaa. Myös värisävyjen kanssa pitää huomioida, että ne sopivat huoneen koko sävymaailmaan. 

Värisävyillä voikin peilata huoneen tunnelmaa valitsemalla seinävaatteesta hyvin neutraalin tai jos huone on jo sisustettu neutraaliksi, voi vastavuoroisesti seinävaatteella saada huoneeseen vähän väriä. Esimerkiksi seinävaatteen ja maton värit voivat peilata toisiaan tai ne voivat myös tehdä huoneeseen mielenkiintoisen kontrastin. Värien yhteensopivuutta voi katsoa tarkemmin eri värijärjestelmistä, jolloin sävyt sointuvat paremmin keskenään.

Kuten kerroimme jo aiemmin, että pitkän olohuoneen sisustus tuo haastetta, on seinien sisustamisessa myös otettava hyvinkin tarkasti huomioon se, minkä muotoinen huone on. Se myös antaa viitettä sille, minkä kokoinen tai muotoinen seinävaate voi olla. Miettiessään sisustusideoita seinille, joutuu rakentamaan kaiken kaikkiaan melkoista palapeliä.

Rohkeita sisustusideoita seinälle

Isossa huoneessa väliseinä voi olla hyvä ratkaisu ja pienemmässä tilassa väliseinän voi ottaa pois, mikäli sitä ei tarvita rakenteellisista syistä. On myös monia muitakin ratkaisuja, joilla voi muuttaa huoneen ulkonäköä huomattavasti. Seinät ovat kuitenkin se osa huonetta, jolla saa huoneen täyteläisen tuntuiseksi tai sitten se tuntuu jopa liian tyhjältä. Erilaiset ratkaisut vaikuttavat myös siihen, kuinka paljon huoneessa on valoa ja se vaikuttaa myös, miltä huone näyttää.

Jokin rohkea muutos tekee huoneesta hyvinkin erilaisen ja aina ei ole järkeä lähteä etenemään sisustuksesta siitä näkökohdasta, että mitä muut ajattelevat vaan nimenomaan niin, että mitä itse haluaa tai mitä kaipaa tilaan. Ehkä joku ystäväsi ei pidä valitsemistasi väreistä, mutta asuntohan ei olekaan hänen vaan sisustuksen teet juuri sellaiseksi, missä viihdyt itse parhaiten.

Peilit paljastavat kaiken

Pelit eri kokoisina ja muotoisina ovat hyvä sisustusratkaisu. Niiden avulla voi tilaan saada valoa ja pelit tuovat pieneenkin tilaan huomattavan paljon avarampaa tuntua. Sopivasti sijoitettuna peli tuo huomattavasti lisää valoa, mikä on aina tervetullutta kokonaisuutta ajatellen. Usein seinävalot toimivat hyvänä buustaajana pelin rinnalla ja valon heijastuminen pelistä saa aikaan mielenkiintoisia varjoja.

Peilejä ei myöskään ole koskaan huoneessa liikaa, koska niiden avulla voi tarkemmin katsoa myös omaa ulkonäköään ja voi huomata esimerkiksi kuinka hiusraja alkaa nousta tai jakaus on yllättäen jo jonkin verran leventynyt siitä, kun sitä viimeksi on kriittisesti katsellut. Silloin saattaakin käydä mielessä hiustensiirto ja ilman peilejä ei sitäkään olisi tullut ajatelleeksi. Eikä hiustensiirto tule niin kalliiksi, jos sen tekee ulkomailla. Rahaa jää vielä sisustamiseenkin.

Pelin reunoja voi koristella myös mielensä mukaan ja tuunattuna peli on enemmän huoneeseen sopiva. Peileillä voi myös etsiä tietynlaista tunnelmaa huoneeseen ja tehdä koko sisustuksen sen mukaiseksi. Monet lasitusliikkeet tekevät myös asiakkaan pyynnöstä halutun muotoisen peilin, joten silloin sillä saa luotua ja viimeisteltyä jonkun täydellisen idean.

Sisustusideoita seinälle löytää myös itsetehdyistä esineistä

Jos on näppärä käsistään voi tehdä monenlaisia seinälle sopivia esineitä. Isomman remontin jäljiltä voi löytyä tarpeetonta puutavaraa, josta voi tehdä esimerkiksi taulun näköisen rakennelman. Samalla siitä tulee muisto ajasta ennen remonttia. Silloinkin on harkittava tarkkaan, tekeekö esineestä suorakaiteen vai neliön muotoisen vai onko mahdollisuus hakea esiin pyöreätä muotoa.

Myös rautalangan tai siiman varaan voi ripustaa tauluja tai kuvia, jolloin ne antavat mielikuvan, että ne ovat jotenkin irti seinästä. Se ratkaisu kerää katseita ja toimiin monen tyyppisissä huoneissa, ei vain olohuoneessa. Merihenkinen huone voi saada erilaisista köysi -ratkaisuista ja pyöreistä peleistä laivamaisen tunnun ja samaan aihetta voi käyttää koko sisustuksessa koristetyynyistä lähtien.