Joissakin kodeissa tai kodin tietyissä huoneissa saattaa tuntua erityisen miellyttävältä. On kuin hengittäminenkin olisi helpompaa kuin muualla, ja stressitasot laskevat aivan kuin itsestään. Syynä saattaa olla feng shui -sisustaminen, jonka tarkoitus on tuoda kotiin harmoniaa pienillä, mutta sitäkin merkityksellisemmillä valinnoilla. Ydinajatuksena on tuntea oman, rakkaan kodin eri ilmansuunnat ja suunnitella sisutus siten, että nämä otetaan huomioon.
Feng shui -sisustaminen sai alkunsa Kiinasta
Feng shui -sisustus ei ole mikä tahansa nykytrendi, joka kestää hetken, vaan tuhansia vuosia vanha kiinalainen tapa ajatella ympäristöä ja sen myötä myöhemmin myös sisustusta. Alkuperäisen ajatuksen mukaan on tavoiteltavaa, että ihmiset elävät sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Silloin ympäristö tuottaa ihmiselle iloa ja lisää mielenrauhaa. Kodista tulee paikka, joka ei lisää levottomuutta, vaan se on paikka, jossa levollisuus lisääntyy.
Usein kuvitellaan, että feng shui -sisutuksella tarkoitetaan tiettyä, itämaista sisustustyyliä. Se on kuitenkin harhaluulo. Kodin voi sisustaa täysin oman makunsa ja mieltymystensä mukaisesti, kunhan ottaa huomioon feng shuin perusperiaatteet. Tärkeintä on saada hyvä energia, eli chi, virtaamaan vapaasti. Tässä tärkein työväline on baguakartta, jonka avulla yhdistetään sisustus oman elämän osa-alueisiin.
Feng shui -sisustus perustuu ilmansuuntiin
Fengshui-oppien mukaan koti koostuu yhdeksästä baguesta eli alueesta. Jokaisella alueella on oma tehtävänsä ja omat ominaisuutensa. Nämä alueet on puolestaan jaoteltu eri ilmansuuntien mukaan. Alueiden olennaista ydintä voi vahvistaa lisäämällä kullekin alueelle juuri sille tyypillisiä värejä ja elementtejä. Feng shui -sisustaminen kertoo, miten tämä tapahtuu. Periaatteiden mukainen sisustaminen ei ole vaikeaa, mutta se on äärimmäisen kiinnostavaa.
Feng shui -sisustaminen jakaa kodin seuraavasti. Kodin keskiosa edustaa terveyttä ja elinvoimaa, kodin pohjoisin osa työelämää ja taitoja, kodin itäisin osa hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta, kodin läntisin osa luovuutta ja elämäniloa, kodin koillisin osa viisautta ja tietoa, kodin kaakkoisin osa vaurautta ja vakautta, kodin lounaisin osa: rakkautta ja ihmissuhteita, ja kodin luoteisin osa ystävyyttä ja epäitsekkyyttä.
Feng shui lisää onnea ja tuuria
Fen shuin periaatteiden mukaisesti sisustetun kodin sanotaan vahvistavan harmonian lisäksi myös onnea. Jokaisen itse testattavaksi jää, millaisia vaikutuksia sisustamisella on, mutta mikäli pelaaminen verkossa kiinnostaa, kannattaa katsastaa vaikkapa verovapaat nettikasinot ja kokeilla onneaan. Tätäkään sisustussuuntausta ei kuitenkaan kannata ottaa liian tosissaan ja ryppyotsaisesti, kuten ei tietenkään pelaamista muutenkaan. Pelaamista kannattaa kokeilla erityisesti kodin eteläisimmässä osassa, joka liittyy menestykseen. Sen elementti on tuli, jonka vaikutuksiin kuuluvat menestyksen lisäksi kuuluisuus ja asioiden loppuun saattaminen.
Vuoden 2022 sisustustrendit tuovat mukanaan paljon uutta ja muuttuvaa, mutta feng shui -sisustus pysyy ikisuosikkina mukana vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kenties sisustuksen salaisuus onkin sen mukautuvuus. Vaikka tyylillä on selkeät perusperiaatteet, jokainen voi varioida niiden raameissa omaa kotiaan rajattomasti. Feng shuilla sisustetut kodit eivät muistuta toisiaan, vaan jokainen on uniikki.
Feng shui -sisustaminen olohuoneessa
Olohuone on paikka, jossa kotona vietetään paljon aikaa. Olipa kyseessä sitten pienen olohuoneen sisustus tai suuremman, muutama perusperiaate lisää huoneen käyttömukavuutta ja harmoniaa. Ensinnäkin olohuoneesta kannattaa karsia kaikki turha, käyttötarkoitusta vailla oleva tavara, joka estää energiaa virtaamasta. Toisekseen kannattaa päästää luonnonvalo virtaamaan huoneessa vapaasti ja muistaa tuulettaa säännöllisesti. Selvitä myös, mitkä värit sopivat baguakartan mukaan sinun olohuoneesi käyttötarkoituksiin parhaiten.
Myös huonekalujen järjestyksellä on merkitystä. Sohva ja nojatuolit kannattaa feng shuin oppien mukaan sijoittaa siten, että istujan kasvot ovat ovelle ja kalusteiden selustat seinää vasten. Jos tila vain riittää, eri tekemisiä varten voi sisustaa erilaisia ryhmiä, eli yksi seurustelulle, yksi television katselulle ja niin edelleen.
Feng shui -sisustaminen oppeineen soveltuu kodin sisustamisen lisäksi esimerkiksi puutarhasuunnitteluun. Monet ovat kertoneet huomanneensa sisustamisella selkeitä vaikutuksia paitsi mielenrauhaan, myös jopa fyysiseen terveyteen. Feng shui -opin mukaisesti koti kuvastaakin siellä asuvan ihmisen kehoa ja erityisesti kodin keskiosas sisustus vaikuttaa asukkaan terveyteen. Jos keskiosa on täynnä tavaraa ja ahdas, se saa olon tuntumaan tukalalta.