Kelvinasteikko on mielenkiintoinen asteikko, koska se perustuu absoluuttisen nollapisteeseen. Käytännössä se tarkoittaa, että tällä asteikolla ei ole lainkaan negatiivisia lämpötiloja. Muuten asteikko toimii samalla tavalla kuin tutumpi Celsiusasteikko. Se tarkoittaa, jos lämpötila muuttuu yhdellä asteella, muutos on yhtä suuri kuin celsiusasteissa. Kelvinasteikkoa käytetään lähinnä fysiikassa ja silloinkin se on suhdelukuasteikko. Mutta tutumpi se asteikko on meille tavallisille kuluttajille värilämpötilasta.
Kelvinasteikko kertoo värilämpötilan
Jokainen on varmasti nähnyt hehku- tai halogeenilamppua ostaessaan esimerkiksi arvon 2700K. Se kertoo hehkulampun värinlämmön. LED -valoissa vaihtelu on 2700-6500K. Pelkkiä lukuja tutkimalla ei tarvitse värejä arvailla, vaan ne on yleensä kerrottu myös jokaisen tuotteen kohdalla erikseen. 2700K on lämminvalkoinen, 3000K on sama värisävy, mutta kyseessä on halogeenilamppu, 4000K on puhtaan valkoinen eli neutraali sekä 6500K päivänvalonvalkoinen. Se kertoo keskipäivän värilämmön ulkoilmassa.
Monet valaisimet voi säätää haluamalleen sävylle. Säätimenä voi käyttää kaukosäädintä tai sovellusta, jonka voi asentaa mobiililaitteeseen. Säätäminen on yksinkertaista ja tilaan saa aina juuri sellaisen valaistuksen kuin on tarpeen. Jos käyttää päivänvaloa esimerkiksi työpisteessä, sillä on usein piristävä vaikutus. Tosin värilämpötiloista on myös erilaisia suosituksia, mitä sävyjä tulisi missäkin käyttää.
Yleisiä suosituksia värilämpötiloista
Jos sisustuksessa on paljon puun eri sävyjä, on hyvä valinta 2700-3000K. Tunnelma on silloin lämmin. Tämä on myös suhteellisen varma valinta, jos et tiedä, mitä käyttää. Jos sisustuksessasi on paljon mustaa, valkoista ja harmaata sekä tavoittelet suhteellisen modernia kokonaisuutta, valintasi on 4000K. Ja viimeisenä se luonnonvalo, joka on 6500K. Jos tiedät tarkalleen, mitä luonnonvalo tarkoittaa keinovalaistuksena, niin tämä on paras valinta.